Handige tips voor thee aan tafel
Op tijd beginnen met thee zetten
Thee smaakt het beste op ca. 60°. Het is natuurlijk wel fijn als het deze temperatuur heeft als het eten wordt opgediend en je niet na de maaltijd eindelijk een slok kan nemen. Daarom de volgende tip: Begin 15-20 min. van te voren met thee zetten, dan heeft de thee tijd om af te koelen. Dit is wellicht even wennen, echter als je er een vast moment van maakt, bv als je rijst of aardappelen gaat koken, dan wordt het snel een gewoonte.
Water op 80°?
Zet je groene thee? Dan wordt een water temperatuur van  80° aangeraden. Reden is dat de thee dan minder 'wrang' wordt. Met het volgende in gedachte, heb je binnen 5 minuten de juiste temperatuur. * Schenk kokend water in koude pot of karaf (zonder thee) = -10 ° * Wacht 5 min. = -10 ° * Thee erin en even laten trekken.
Voldoende smaak
Omdat de thee bij het eten wordt gedronken, is het prettig als de thee niet te slap is. Daarom is het zetadvies minimaal 10 gr. voor 1 liter en 2 gr. voor 150 ml. Want beter meer thee en minder lang laten trekken, dan andersom. In het tweede geval zal de thee een wrang mondgevoel geven.
​(Kook)wekker
Om te voorkomen dat de thee te ‘wrang’ (bitter) gaat smaken, is 3 min. zettijd voldoende. Een timer is dan ideaal, zeker tijdens de drukte van het koken want dan kan het nogal wat chaotisch zijn (althans bij deze theesommelier thuis.) Als de wekker gaat, thee overgieten in karaf of zeef er uit halen en klaar voor de tafel.
Thee klaar? Compost!
Wist je dat theebladeren heel goed als compost voor je plant in tuin of balkon te gebruiken zijn? Daarom heb ik een handig gootsteen bakje alleen bestemd voor theebladeren. Als deze vol is, loop ik de tuin in en geef ze met liefde weer terug aan de natuur... . Of je gooit ze in de groenbak, dat kan natuurlijk ook.
De 'twee potten' methode
Als je thee zet met losse bladeren, kun je ze in een thee-ei doen, theezakje of zeef. Echter vaak is dit weer gehannes en gedoe, zeker als je de bladeren er uit moet halen. Daarom gebruik ik de '2 potten' methode: Ik zet thee in pot 1 (eentje die je al hebt, of anders voor 9,90 te koop) en na 3 minuten zeef ik het naar pot 2 - of eigenlijk een mooi karaf - die ik op tafel kan zetten. Voordeel van deze methode is ook dat de bladeren meer smaak kunnen afgeven. Helemaal fijn als je wel wat smaak wil hebben bij het eten. En de bladeren, die giet ik in een simpele gootsteen zeef. Zie andere tip op deze pagina.
Hoeveel is 10 gram?
Om de thee bij het eten goed te kunnen proeven, adviseren wij minimaal 10 gram thee voor een liter te gebruiken. Maar hoe weet je nou - zonder weegschaal - hoeveel 10 gram is? Want niet iedere thee heeft zelfde volume. Daarom heb ik het even een op rijtje gezet. Als je op plaatje klilkt krijg je grotere versie. Zo kun je zien wanneer je één, anderhalf of twee lepels moet gebruiken.
Druk? Maak een concentraat.
Heb je geen tijd om tijdens koken thee te zetten? Dan kun je ook eens een concentraat proberen. Je maakt een concentraat van de thee op een rustig moment en hoeft het alleen maar aan te vullen met heet water. Hoe het werkt? Doe 10 gram thee in een schoon flesje met dop. Giet hier 1/2 liter koud water bij. Zet het minimaal 6 uur in de koelkast. Op het moment dat je het nodig hebt, vul je een karaf of kop tot de helft met het concentraat (wel even zeven). De andere helft vul je aan met heet water. Dit kan kokend water zijn, maar het kan ook met warm water uit de kraan. Extra voordeel is dat de thee direct op drink temperatuur is! Je kunt het concentraat max. 3 dagen in koelkast bewaren. Meer informatie over het maken van concentraten kun je ook vinden op de website van Mariëlle Erkens
Cold Brew
Niets is zo makkelijk als zelf een ijsthee te maken. Je doet 10 – 15 gram thee in fles, 1 liter water erbij en zet het minimaal 6 uur in de ijskast. Voordeel van ijsthee, de thee zal bijna niet wrang smaken, want het stofje wat voor wrang mondgevoel zorgt, komt bij koud water niet vrij. Echter nadeel, thee kan iets minder verschillende smaken hebben, omdat ook bv. de bloemigheid van een thee minder vrij komt.
Cold brew & bubbels
Ben je dol op bubbels? Dan kun je ook je ijsthee ook heel eenvoudig van bubbels voorzien. Doe dan 10 gram in een fles, met 0,5 liter water, en laat het minimaal 6 uur in de ijskast staan. Voordat je thee gaat drinken, zeef je de thee en schenkt er 0,5 liter bruiswater bij.
Ambient brew
Ambient brew is thee op kamertemperatuur. Dit is erg lekker als je geen zin hebt in warme thee, en ijsthee weer te koud vindt. Je doet 10 gram thee in een fles en schenkt daar 1 liter water bij (kan kraanwater zijn, of spa blauw). Je laat de thee een uur trekken op kamertemperatuur waarna je deze kunt drinken. Wil je thee langer bewaren? Zeef dan eerst de thee, anders kan die toch wat wrang worden.