top of page
Image by Nadia Valko
Het eten met stokjes
Image by 五玄土 ORIENTO

In veel, met name Aziatische landen, is het al lang de gewoonte om thee bij het eten te drinken. En dat is niet voor niets. Thee combineert erg goed met verschillende gerechten, zowel wat smaak betreft alsook door de temperatuur. Of je het nu drinkt bij pasta, stamppot, sushi of een stoofschotel. 

 

Alleen hoe weet je welke thee het beste past bij welk gerecht? Om je bij deze vraag te helpen, hebben wij 4 smaakprofielen ontwikkeld. Vergelijkbaar met het kiezen van wijn bij het eten. Alleen waar velen van jullie weten waar een droge of frisse witte wijn bij past, of een soepele of volle rode wijn, is dat voor thee nu nog minder bekend. ​

​

Daarom Chef's DinnerTea. Om het vinden van een bijpassende thee bij het eten, net zo makkelijk te maken! 

​

IMG_20220420_181258.jpg

LICHT & FRIS

Gerecht 

​

•    Frisse salade
•    Rijst
•    Vis
•    Sushi
•    Schapen- en geitenkaas

Theeën


Aroma's: fris en / of vegetaal. Vaak ook iets zoet en umami.

 

Bijvoorbeeld: 

  • Mao Feng -Groene thee uit China
    Fris en zoet, bloemig aroma, milde smaak

  • Sencha - Groene thee uit Japan
    Vegetaal, umami en zoetheid. Iets meer uitgesproken.

ZACHT & RIJK

Gerecht 

​

•    Gegrilde groenten
•    Kip
•    Lichte pasta
•    Nasi & bami
•    Risotto
•    Vis

Theeën

​

Aroma's:  zacht, vaak bloemig. Kan ook (licht) geroosterd zijn.

 

Bijvoorbeeld: 

  • Tie Guan Yin - Oolong thee uit China
    Licht geoxideerd, frisbloemige geur en vol van smaak

  • Jade Oolong - Oolong thee uit China
    Mild, bloemig, iets steviger dan de Tie Guan Yin

  • Houjicha - Groene thee uit Japan
    Geroosterd, notig, mild zoet

thee bij stampot ingredienten.jpg

SOEPEL & ROND

Gerecht 

​

  • Volle pasta

  • Ovenschotel

  • Vlees

  • Curry

  • Romige kazen

  • Stamppot

Theeën

​

Aroma's: vol, kruidig en iets zoet, bv. tonen van honing of vijgen.

 

Bijvoorbeeld:

  • Formosa - Oolong thee uit Taiwan
    Redelijk geroosterd, zoet, milde smaak

  • Yunnan Gold - Zwarte thee uit China
    Geurig, iets zoet, mild-kruidig en vol van smaak.

VOL & KRACHTIG

Gerecht 

​​

  • Stoofschotel

  • Pittige curry

  • Gerookte vis / vlees

  • Bergkazen & abdijkazen

Theeën

​

Theeën met krachtige en intense smaken. Gerookt, aards, mout. 

​

Bijvoorbeeld

  • Pu Er - Post gefernenteerde thee uit China
    Rijp en aards, vol zoet.

  • Lapsang Souchong - zwarte thee uit China
    Gerookte thee, sterk aroma, mout en notig.

20210429_153916.jpg
bottom of page