In veel, met name Aziatische landen, is het al lang de gewoonte om thee bij het eten te drinken. En dat is niet voor niets. Thee combineert erg goed met verschillende gerechten, zowel wat smaak betreft alsook door de temperatuur. Of je het nu drinkt bij pasta, stamppot, sushi of een stoofschotel.
Alleen hoe weet je welke thee het beste past bij welk gerecht? Om je bij deze vraag te helpen, hebben wij 4 smaakprofielen ontwikkeld. Vergelijkbaar met het kiezen van wijn bij het eten. Alleen waar velen van jullie weten waar een droge of frisse witte wijn bij past, of een soepele of volle rode wijn, is dat voor thee nu nog minder bekend.
Daarom Chef's DinnerTea. Om het vinden van een bijpassende thee bij het eten, net zo makkelijk te maken!
LICHT & FRIS
Gerecht
• Frisse salade
• Rijst
• Vis
• Sushi
• Schapen- en geitenkaas
Theeën
Aroma's: fris en / of vegetaal. Vaak ook iets zoet en umami.
Bijvoorbeeld:
-
Mao Feng -Groene thee uit China
Fris en zoet, bloemig aroma, milde smaak -
Sencha - Groene thee uit Japan
Vegetaal, umami en zoetheid. Iets meer uitgesproken.
ZACHT & RIJK
Gerecht
• Gegrilde groenten
• Kip
• Lichte pasta
• Nasi & bami
• Risotto
• Vis
Theeën
Aroma's: zacht, vaak bloemig. Kan ook (licht) geroosterd zijn.
Bijvoorbeeld:
-
Tie Guan Yin - Oolong thee uit China
Licht geoxideerd, frisbloemige geur en vol van smaak -
Jade Oolong - Oolong thee uit China
Mild, bloemig, iets steviger dan de Tie Guan Yin -
Houjicha - Groene thee uit Japan
Geroosterd, notig, mild zoet
SOEPEL & ROND
Gerecht
-
Volle pasta
-
Ovenschotel
-
Vlees
-
Curry
-
Romige kazen
-
Stamppot
Theeën
Aroma's: vol, kruidig en iets zoet, bv. tonen van honing of vijgen.
Bijvoorbeeld:
-
Formosa - Oolong thee uit Taiwan
Redelijk geroosterd, zoet, milde smaak -
Yunnan Gold - Zwarte thee uit China
Geurig, iets zoet, mild-kruidig en vol van smaak.
VOL & KRACHTIG
Gerecht
-
Stoofschotel
-
Pittige curry
-
Gerookte vis / vlees
-
Bergkazen & abdijkazen
Theeën
Theeën met krachtige en intense smaken. Gerookt, aards, mout.
Bijvoorbeeld
-
Pu Er - Post gefernenteerde thee uit China
Rijp en aards, vol zoet. -
Lapsang Souchong - zwarte thee uit China
Gerookte thee, sterk aroma, mout en notig.